Żródło zdjęcia: http://www.dinside.no/831264/den-store-juletallerken-duellen
W okresie poprzedzającym święta Bożego Narodzenia sklepy zapełniają się typowo świątecznymi produktami. Pierniczki, figurki Mikołajów, ozdobne serwety z gwiazdkowymi motywami. Nic wyjątkowego, znamy ten szał także z Polski.
Od pierwszych dni listopada pojawia się też typowo świąteczna żywność. No i coś, co typowe chyba tylko dla Norwegii - juletallerken.
Juletallerken to talerz pełen tego, co w święta jeść wypada. Różne warianty i kombinacje potraw, a wśród nich ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, kalkun, medisterkaker, medisterpølser, julepølser. Taki zestaw odgrzewa się w mikrofalówce i ... ponoć świętami pachnie w całym domu. Znak czasów - fastfoodowy surogat świąt. Restauracje i bary też oferują na długo przed świętami typowo świąteczne potrawy. Wystawione w oknach tablice z napisem: Wstąp, poczuj smak świąt. Świąteczny talerz czeka! nie pozwalają przejść obojętnie. I siedzą Norwegowie nad świątecznymi potrawami od listopada aż do sylwestra. Opracowuje się tu nawet rankingi pod hasłem: Hvor har du spist din beste og verste juletallerken?, czyli Gdzie zjadłeś najlepszy i najgorszy zestaw świątecznych potraw? Jakże to odmienne od naszych zarezerwowanych wyłącznie na czas świąt potraw: barszczu z uszkami i karpia w galarecie.
Bo gdyby uszka jadało się wielokrotnie w tygodniach poprzedzających wigilię, inne byłyby to święta
Pozdrawiam, ha det bra!
Reniferowa
brattvaag
KIM JEST RENIFEROWA?
Mieszkam na wyspie. Bywa, że woda leje się z nieba, deszcz pada poziomo, a wiatr chce urwać głowę. Ale gdy wyjdzie słońce, woda w fiordzie zaczyna mienić się kolorami, czas staje w miejscu. Tu w pełni czuję, że JESTEM. W Norwegii bywałam wcześniej jako turystka, od jesieni 2011 tu jest mój dom.
Na blogu piszę o godnych odwiedzenia zakątkach Norwegii - także tych mniej znanych. Blog to także skrawki naszego emigracyjnego życia. To zapiski przede wszystkim dla naszych dzieci. Ale nie tylko.
Zapraszam!
Reniferowa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz